Kuşadası'nda Yağmur Sonrası Sel
Taşkınlar, dünyanın en yaygın ve en yıkıcı doğal tehlikeleridir. Kuşadası'nda doğal afet gibi başka hiçbir şey, sellerden çok daha fazla yıkıma neden olmamıştır.İnsanların sel baskınından endişe etmesine gerek kalmayan az sayıdaki yer var. Yağmurun sel için tek itici güç olmasa da, yağmurun düştüğü herhangi bir yer savunmasızdır.
Batı Japonya, Ekim 2017'de Tayfun Lan'ın eline geçmesi sonrasında yaygın sel felaketi yaşıyor. Güçlü fırtına, doksan kişinin yaralanmasına neden olan heyelanlar, şiddetli yağışlar ve üç ölü bırakarak sonuçlandı.
Su taşar ya da normal olarak kuru olan toprağı sular altında bıraktığında bir taşkın meydana gelir. Bu, birçok yönden olabilir. En yaygın olanı nehirler veya akarsular bankalarını taşırken yaşanır. Aşırı yağmur, rüzgârlı bir baraj ya da sığınak, dağlarda hızla buz eriyen ya da ne yazık ki yerleştirilen bir kunduz barajı bir nehri bastırıp onu bir taşkın düzeni olarak adlandırılan bitişik topraklara yayarak gönderir. Kıyı şeridi, büyük bir fırtına veya tsunami denizin iç bölgelerinde dalgalanmasına neden olduğunda oluşur.
Çoğu sel, sakinlere hazırlanmak veya boşaltmak için bol bol zaman tanıyarak, gelişmek için birkaç saat ya da birkaç gün alır. Diğerleri hızla ve az uyarı ile üretirler. Bu flaş selleri son derece tehlikeli olabilir, aniden gülmeye devam eden bir dereyi daha gürleyen bir su duvarı haline getirir ve aşağı doğru yolundaki her şeyi süpürür.
Afet uzmanları, taşkınları belirli bir zaman aralığındaki olasılığına göre sınıflandırır. Örneğin yüz yıllık bir sel, teorik olarak her yüzyılda bir gerçekleşmesi beklenen son derece büyük, yıkıcı bir olaydır. Ancak bu teorik bir sayı. Gerçekte bu sınıflandırma, herhangi bir yılda böyle bir taşkınlığın gerçekleşebileceği ihtimalinin yüzde birlik olması anlamına geliyor. Son yıllarda, muhtemelen küresel iklim değişikliği yüzünden, korkunç düzenlilikle yüz sene sel olaylar meydana geldi.
No comments